Vilka är vi?

2 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

Vi är en grupp som jobbar med samverkan kring solelinstallationer i Österfärnebo-Hedesunda med omnejd.

Många har varit med sedan vi startade 2017 och vi jobbar på det sättet att alla nya som anmäler intresse är med och driver arbetet framåt genom samverkan. Det är mer än 30 som installerat solel på detta sättet genom samverkan runt installationer.

Allt började med ett solelmöte som arrangerades hösten 2017. Mötet ägde rum på Gåvan ”mitt i Österfärnebo” 14 oktober. Då deltog runt 30 personer som var intresserade av solel.

Detta följdes upp av ytterligare ett möte 30 november samma år. Efter det andra mötet åkte Kenneth Mårtensson, ideel solelskonsult och pensionär, tillsammans med Jonathan Korsar som är lärare på folkhögskolan runt till ca 20 hushåll i Österfärnebo under april 2018. Vi tittade på tak och elräkningar tillsammans och runt 10 hushåll bestämde sig för att göra installationer.

I Hedesunda var det två lantbrukare som varit med på mötet 30 november som skyndade på lite mer och var redo att installera tidigt på våren 2018.

Installationerna för övriga satte igång under hösten 2018 och några slutfördes under våren 2019.

Redan innan den här gemensamma upphandlingen av solelsinstallationer var det en som hade installerat solel i Österfärnebo under 2017. Och en installation var redan inplanerad våren 2018.

Under 2019-2020 gjordes ytterligare två upphandlingsrundor i Österfärnebo-Hedesunda-området där vi gemensamt tog in offerter och planerade installation av solelsanläggningar. Detta resulterade i ytterligare 20 solelsanläggningar.

Samtidigt som dessa rundor har ägt rum har även många hushåll och företag helt på egen hand installerat solel i Österfärnebo-Hedesunda-området. Solel har kort och gott gått från att vara rätt ovanligt till att bli något som nu börjar synas på väldigt många tak i området!

Så funkar det!

Vi som har installerat solelanläggningar producerar nu mycket av vår egen el. På nätterna och när det är mer mulet måste vi såklart köpa el från nätet och likadant när snön ligger tjock över panelerna mitt i vintern. Men annars producerar vi ofta mer el än vi förbrukar. Överskottet säljer vi till samma elbolag som vi köper el från på nätter, mulna dagar osv. I praktiken går elen så klart till närmaste elanvändare, alltså till alla som är grannar till någon med solel!

Är det ekonomiskt?

Jo, men det verkar helt klart vara det! Och det såg ekonomiskt ut både innan och efter den senaste tidens elprishöjningar. Hur snabbt en anläggning betalar sin kostnad varierar lite beroende på dess storlek, om den står direkt mot syd eller mot öst alternativt väst. Storleken på anläggningen och typ av tak spelar också viss roll. Anläggningarna verkar ofta betala sig på mellan 8-10 år, kanske lite fortare nu när ”alternativkostnaden” det vill säga priset för nätström varit högre. Sen har vi fått lära oss att panelerna bör hålla i minst 20 eller kanske 30 år, vilket bör ge oss solelägare en ganska god vinst på investerat kapital.

Men inte bara billig el

Sen är såklart inte den här ekonomiska vinsten enda anledningen till att satsa på solel. Solelen vi producerar hjälper förhoppningsvis också samhället att avveckla en del av ”fulelen” som idag tankas in på elnätet både i Sverige och Europa. Den bidrar också till att göra Europa mindre beroende av rysk fossil energi.

Obs! I solelsprojektet har vi fokuserat på anläggningar i hushållsskala eller för enskilda företag. Vi är också intresserade av att det byggs andelsägda anläggningar. Nu med ny lagstiftning gällande så kallade energigemenskaper som kom 1 januari 2022 kommer vi återigen titta på om detta kan göras på ett kostnadseffektivt sätt.

Läs mer om varför vi väntat med att satsa på en andelsägd anläggning i en debattartikel på www.svt.se här.

About Post Author

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.